Pinterest Twitter Youtube Facebook Facebook Alt Instagram Mail RS Close Arrow Right Small Arrow Right Small Arrow Left Arrow Left Carret down Carret Left Carret Right Search Burger color Star Store Pin Marker Pencil Pastel

Please rotate your device

De rode

Rood is één van de primaire kleuren. Zijn belangrijkste complementaire kleur is groen.

Rood is een warme kleur die kracht, passie en glans verleent aan creaties. Het is noodzakelijk als basis voor elke creatie, in het bijzonder die van de personages. Rood staat synoniem met kracht en vrouwelijkheid en deze dualiteit maakt haar universeel.

Het is een essentiële kleur voor kunstenaars uit alle rangen en standen, voor zowel figuratief gebruik (zoals het voorstellen van de natuur of het menselijk lichaam) als abstract gebruik (zoals het voorstellen van energie of emotie).

Rood wordt veel gebruikt en bestrijkt een breed palet van tinten: vermiljoen, scharlaken, meekrap, granaat, paars, enz. Het is de eerste kleur in het kleurenspectrum omdat het de ondergrens van het zichtbare zonnespectrum vormt, de straling gaat nadien over in infrarood.

In de schilderkunst is deze kleur moeilijk te verkrijgen omdat het verkregen wordt door een mengsel van verschillende secundaire kleuren (violet, oranje en magenta). Hij is gemakkelijker te vinden in de vorm van natuurlijke pigmenten zoals saffraan, ijzeroxide of insecten. Zo kan u rood, net zoals zwart en bruin, aantreffen in grotten uit het paleolithicum zoals in Chauvet.

De associatie van deze kleur met de arbeidswereld keert vaak terug in de 20ste en 21ste eeuw: tijdens een sociaal geëngageerde act presenteerde de kunstenaar Rafaël Juillard op de FIAC 2005 duizend rode schilderijen die gesigneerd waren door de arbeiders in China die ze in onderaanneming hadden geschilderd – en niet door hem.

Koraal

PC-5M

Fluorood

PC-5M, PC-8K.

Glitterrood

PC-3ML

Metallic rood

PC-1MR, PC-5M, PC-8K.

Donkerrood

PC-3M