Pinterest Twitter Youtube Facebook Facebook Alt Instagram Mail RS Close Arrow Right Small Arrow Right Small Arrow Left Arrow Left Carret down Carret Left Carret Right Search Burger color Star Store Pin Marker Pencil Pastel

Please rotate your device

De gele

Geel is één van de primaire kleuren. Zijn belangrijkste complementaire kleur is blauw.

Het is een warme kleur, die vaak gebruikt wordt voor figuurlijke voorstellingen omdat het sterk aanwezig is in de natuur (zon, licht, fruit, enz.).

Met goud, één van haar afgeleide kleuren, vindt u geel terug in tal van creaties om een kostbare toets aan te brengen of waardigheid uit te beelden (zoals bij het uitvoeren van een boekverluchting!).

Op de kleurencirkel staat geel tussen oranje en groen. Het is één van de drie hoofdkleuren van de subtractieve synthese. Bij additieve synthese wordt geel verkregen door rood en groen, maar ook soms blauw te mengen.

Geel kan in verschillende tinten voorkomen: helder, fel, goud of oker.

Het kan worden verkregen met plantaardige pigmenten zoals saffloer, kurkuma of saffraan, en pigmenten van minerale oorsprong zoals auripigment.

Bij gebrek aan beige werd geel gebruikt om lichamen in de oude kunst af te beelden. Het wordt vaak geassocieerd met de kunstenaar Van Gogh die gefascineerd was door deze kleur. Recenter stelde graffitikunstenaar Sun7 bij Vuitton een werk tentoon dat uit gele letters bestond.

Strogeel

PC-1MC, PC-3M, PC-8K.

Neon Geel

PC-5MPC-8K.

Glittergeel

PC-3ML