Pinterest Twitter Youtube Facebook Facebook Alt Instagram Mail RS Close Arrow Right Small Arrow Right Small Arrow Left Arrow Left Carret down Carret Left Carret Right Search Burger color Star Store Pin Marker Pencil Pastel

Please rotate your device

De bruine

Bruin is geen primaire, secundaire of tertiaire kleur: daarom heeft het geen complementaire kleur.

Bruin is een warme kleur die over het algemeen gedefinieerd wordt als een donkere kleur die in combinatie met andere kleuren vervaagt. Het wordt gebruikt als een variant van zwart wanneer dat te sterk aanwezig is.

We zien het overal in de natuur, zowel in het dieren- als het plantenrijk. Er bestaan tal van tinten bruin: sepia, kastanjebruin, bruin, roest, koper, reebruin, enz.

Net zoals grijs komt bruin niet voor bij de kleuren die worden gedefinieerd door de subtractieve synthese (fysische benadering om kleuren te definiëren), en ook niet door de additieve synthese (picturale benadering om kleuren te definiëren): het ontstaat inderdaad door een primaire en een secundaire kleur te mengen volgens de additieve synthese en het is niet zichtbaar op een lichtspectrum omdat er geen bruine golflengte bestaat volgens de subtractieve synthese.

Bruin is dus delicaat om te vervaardigen, maar het kan verkregen worden via mengsels van blauw/oranje, groen/rood, maar ook violet/geel.

Het is echter gemakkelijker om bruin te verkrijgen in de vorm van natuurlijke pigmenten, omdat er daar meer van bestaan: natuurlijke omber, siënna-aarde, mummiebruin, de bister of Keulse aarde …

Bruin is een van de klassieke kleuren in de schilderkunst, bij tal van artistieke bewegingen. Aan het eind van de 20ste eeuw werd het een trend in de mode, met ontwerpers die deze kleur durfden te gebruiken die vroeger alleen in de velden gebruikt werd.

Wijnrood

PC-1MC, PC-3M, PC-5MPC-8K.

Brons

PC-5MPC-8K.

Donkerbruin

PC-3M