Pinterest Twitter Youtube Facebook Facebook Alt Instagram Mail RS Close Arrow Right Small Arrow Right Small Arrow Left Arrow Left Carret down Carret Left Carret Right Search Burger color Star Store Pin Marker Pencil Pastel

Please rotate your device

BESCHILDERDE KIEZELSTENEN:
een gebruik, een hobby,
een cultuur

15.07.2024
 Stenen  beschilderen  is  zoals  tot  een  gemeenschap  behoren. 

We zien ze overal en steeds vaker, ze worden geboren op een regenachtige zondag of ze zijn het resultaat van aangegane artistieke initiatieven, gebaseerd op uitwisseling en vrijgevigheid. Het zijn beschilderde kiezelstenen.

De beschilderde kiezelsteen is geen trendy New Age-kunst, integendeel! Om dit gebruik van naderbij te onderzoeken, moeten we terugkeren naar enkele duizenden jaren vóór Christus, toen de mensen op de wanden van hun grotten tekenden, maar ook op kiezels en stenen. Dit natuurlijke gebruik, bedoeld als blijk van iemands aanwezigheid, om de tijd te doden of om kunst te maken, lang voor dit concept bestond, heeft de tand des tijds doorstaan.

introductiefoto: Pauline Beugniot

Tegenwoordig is de eenvoudige en aloude handeling van stenen beschilderen, een cultuur, een kunst of een hobby geworden, naar keuze.

Stenen beschilderen is een familiemoment. Om de kinderen bezig te houden op een regenachtige zondag, hen te leren creëren, hun verbeelding te stimuleren en hen kleur, ondergrond en vorm te leren begrijpen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het creëren zelf vergt concentratie en nauwkeurigheid, die ook synoniem zijn van rust en stilte.

Stenen beschilderen is een therapeutisch moment. Zoals de kunstenares Sophie Katt uitlegt in deze video, is tekenen voor haar een dagelijkse, levensnoodzakelijke en reddende handeling. Een moment om zorgen en gepieker te verdrijven. Ze heeft gekozen voor de zentangle, een repetitieve en zeer strikte techniek, om zich beter te voelen! Een steen nemen, is zich met hart en ziel onderdompelen in de creatie.

Stenen beschilderen is zoals tot een gemeenschap behoren. Het is het deel van de ijsberg dat onderwater zit, dat men niet ziet, maar dat het actiefst is. Op kiezelstenen tekenen en deze verspreiden in de natuur om ze te delen, is een fenomeen dat versterkt werd door de sociale media. Een middel om in contact te treden met elkaar, elkaar te ontmoeten en, waarom niet, even tijd met elkaar door te brengen. Er ontstaan steeds meer gemeenschappen rond beschilderde kiezelstenen. Het begint in een wijk en daarna wordt de stad het speelterrein, dus waarom niet de regio of zelfs het hele land erbij betrekken? Het gebeurt niet ver van bij u, houd uw ogen open!

The kindness rocks project
Een initiatief van Megan Murphy, een Amerikaanse die een moeilijke periode heeft weten te overbruggen, die positieve zinnen begint neer te schrijven op de kiezelstenen die ze opraapt op het strand waar ze elke dag gaat wandelen. De eerste dag zette ze vijf kiezelstenen rond haar huis. Een vriendin vond er een en stuurde haar een foto door, nadat ze haar handschrift had herkend, en ging samen met haar wandelen in het zand. Het is heel eenvoudig begonnen, en is een maatschappelijk fenomeen geworden, een instituut van het welzijn.

https://www.thekindnessrocksproject.com

Elspeth McLean
Elspeth heeft van beschilderde kiezelstenen een echte kunstvorm gemaakt. De jonge Australische brengt deze stenen, die ze bemoedert en customiseert, tot leven, door ze reliëf te geven, waardoor het echte fetisjobjecten worden. Haar stijl is psychedelisch en esoterisch, ze sublimeert deze paar vierkante centimeter door er intense, heldere en stralende kleuren op aan te brengen. Er is geen plaats voor melancholie in haar creaties die men altijd in zijn zak zou willen hebben, om ze aan te raken, voor de zekerheid, of gewoon om ze te bewonderen.

https://www.instagram.com/elspethmclean/
https://www.elspethmclean.com

Sue Tucker
Onweerstaanbare humor! Mw. Tucker is een Engelse die allerhande creatieve hobby’s beoefent, en ons haar collectie beschilderde kiezelstenen heeft opgestuurd, zonder een “Bon appétit” of smakelijk in het Frans te vergeten aan het einde van haar bericht. Ze heeft ons ook een video toegestuurd met Posca en zonder calorieën, die u hieronder kunt bekijken. We weten het niet helemaal zeker, maar het zou een ex-echtgenote van een Monty Python kunnen zijn.

https://www.facebook.com/sue.tucker.7737

Enkele links
* Er staat een tutorial om een mini totem van beschilderde kiezelstenen te maken op onze site.

* LOVE ON THE ROCKS is de belangrijkste groep op Facebook en telt nagenoeg 90.000 abonnees.

* @YvetteGaletsPeints tekent katten en honden op ware grootte, zodat haar katten en honden vriendjes hebben.

* Les galets déco de Hélène is een Facebook-groep met meer dan 500 leden.

* Kiezelstenen en Posca op Pinterest.

* Onderstaande foto is een creatie van Virginie Wonder *