Pinterest Twitter Youtube Facebook Facebook Alt Instagram Mail RS Close Arrow Right Small Arrow Right Small Arrow Left Arrow Left Carret down Carret Left Carret Right Search Burger color Star Store Pin Marker Pencil Pastel

Please rotate your device

De grijze

Grijs is apart: het behoort niet tot de primaire, secundaire of tertiaire kleuren en heeft geen complementaire kleur.

Net als bij zwart is er dezelfde discussie over of grijs een “echte kleur” is. Volgens sommigen zou het eerder gedefinieerd worden als een lichtintensiteitwaarde tussen zwart en wit.

Grijs is nochtans sterk aanwezig in veel creatieve werelden, met name omdat het vrij neutraal is en vaak gebruikt wordt om schaduwen aan te brengen. Het is met name sterk aanwezig in de hedendaagse stedelijke ruimte (het vormt de tint van vele materialen zoals beton, tin of ijzer). We treffen het vaak aan in combinatie met zilver, één van de afgeleide kleuren.

Grijs is per definitie een mengsel van zwart en wit, maar kan ook verkregen worden via mengsels van blauw/oranje, geel/violet, rood/groen en blauw/geel/oranje. Afhankelijk van de verhouding van de kleuren in het mengsel ontstaat een “kleurrijk” grijs, dat meest aanleunt bij de sterkst vertegenwoordigde kleur. Er bestaan dus verschillende grijstinten, zoals leisteen, muisgrijs, taupe, ruwe zijde, enz.

Leigrijs

PC-1MC, PC-3M, PC-5M, PC-8K.